עתירות מנהליות
המשרד עוסק בכל הקשור בהערכות להגשת התנגדות ובהגשת ההתנגדות עצמה ולרבות בהגשת עררים ועתירות מנהליות כנגד החלטות הועדה המקומית לתכנון ולבנייה על ערכאותיהם השונות.
כבר נפסק בבתי המשפט לעניינים מנהליים כי הועדה המקומית לתכנון ולבנייה דנה אך ורק בנושאים תכנוניים ואין לה כל ידע וסמכות לדון בנושאים קניינים ו/או אחרים.
לפיכך יש חשיבות בהגשת נימוקים התומכים בהתנגדות לרבות בתמיכתן כראוי ע”י חוות דעת מומחים.
התנגדות שהוגשה כלאחר יד – בדרך כלל גם תידחה מבלי שהמתנגד יוכל, אח”כ, להעלות טענות משלימות ו/או נוספות אשר לא נטענו בערר.
כמו כן טענות כלליות ו/או בנושאי קניין ו/או הסכמות קודמות אינן נושא לדיון בפני הועדה המקומית לתכנון ולבנייה ולפיכך התנגדות אשר יתייחסו לנושאים אלו – ידחו מייד והמתנגד ימצא עצמו, שוב, מול שוקת שבורה.
הגשת התנגדות ותמיכתה בפעולות נוספות עשויים לחזק את ההתנגדות ואף לגרום לועדה המקומית לפעול לטובת המתנגד.
כך למשל, בנשרד מנע הקמת אנטנות סלולאריות באתרים, מנע הקמת עסקים מתחרים, מנע הקמת גני ילדים ו/או שימושים חורגים שעשויים היו לפגוע ברקמה האורבנית במקום.
כך גם למשל המשרד מנע בניית דירה נוספת בקומת גג בו הייתה בנויה דירת פנטהאוז יחידה על מחצית מהגג.
מנגד, קבלן ו/או יזם שלא יכלכל את צעדיו ולא ייצוג כראוי, עשוי למצוא עצמו מול ים התנגדויות מבלי יכולת לאשר את התוכנית ו/או לקבל היתר בנייה. ייצוג במקרה זה הינו חשוב ביותר, גם למורת רוחה והחלטתה של הועדה המקומית לתכנון ולבנייה.
כך כדוגמה, עיריית הרצליה מנעה הקמת גדרות לחנייה בגובה 1.8 מטר, שהיה מאפשר פרטיות לבעל הווילה, באזור יוקרתי, בטענה כי מדובר ברחוב בשיפוע ויש לבנות את הגדר לפי שמיקום הנמוך ביותר, דבר שהיה חושף את הווילה לעין כל עובר ברחוב. בערר שהוגש על המשרד ביטלה ועדת הערר את החלטת הועדה המקומית תוך קביעה כי החלטות הועדה המקומית לא פורשו נכון.
כך גם הוגשו על ידי המשרד עררים לעניין גובה היטל השבחה אשר נקבע ע”י הועדה המקומית וקביעת שמאי מכריע ולעניין קביעת היטלי השבחה בתוכניות שונות – פעולות שחסכו סכומים נכבדים ליזמים.
חשוב לדעת – ועדה מקומית לתכנון ולבנייה אינה הערכאה האחרונה – ובלא מעט מקרים – החלטותיה נגועות בחוסר סבירות ובשיקולים זרים. יש לזכור כי מדובר בוועדה של נבחרי ציבור ולא עובדי ציבור, שלעיתים (לא כולם כך לשמחתנו) מחויבים לבוחריהם לא פחות מאשר הם מחויבים לתושבי העיר עצמה.
מומלץ תמיד, בנושאי תכנון ובנייה, לא להסתפק בהתייעצות עם אדריכל או מהנדס אלא תמיד לפעול עם ייצוג משפטי ממשרד שמתמחה בתחום זה.
מייסד המשרד, עו”ד ד”ר נתן מולכו הינו מחבר הספר היחיד בתחומו “חוק התכנון והבנייה – סמכויות ועדות ערר” שהוצא לאור ע”י ההוצאה לאור של לשכת עורכי הדין בישראל.